فارکس چیست؟ راهنمای کامل بازار فارکس برای ایرانیان

بازار فارکس چیست؟

اگر به تازگی اسم فارکس به گوشتان خورده است یا در بازار فارکس تازه کار هستید، به احتمال زیاد هنوز مفاهیم و اصطلاحات اساسی معاملاتی زیادی وجود دارد که به طور کامل با آنها آشنا نیستید. در این مطلب از مجموعه رایکا فارکس ، همه چیزهایی را که باید بدانید تا بتوانید بازار فارکس را به خوبی بشناسید و با آن آشنا شوید، ذکر می کنیم؛ بهترین زمان برای معامله در فارکس را چیست؟ چند مورد از مهم ترین تفاوت های معاملات فارکس و بازار سهام چیست؟ تفاوت بازار فارکس و بازار کریپتو(ارزهای دیجیتال) چیست؟  و.. برخی از سوالاتی است که در مقاله فارکس چیست؟ به آن می پردازیم. در پایان این مطلب، شما پایه محکمی از مهمترین مفاهیم معاملاتی خواهید داشت تا بتوانید پای خود را در هیجان انگیزترین بازار مالی جهان محکم کنید.

برای عضویت رایگان در کانال VIP سیگنال فارکس فرم زیر را تکمیل کنید

سیگنال فارکس

بازار فارکس چیست؟

فارکس(Forex) یا FX  نشان دهنده بزرگترین بازار مالی جهان است. بر اساس گزارش بانک تسویه حساب های بین المللی،  در بازار فارکس روزانه بیش از 5 تریلیون دلار آمریکا معامله می شود و از نظر اندازه تمام بازارهای مالی دیگر را کوچکتر می کند. برای مقایسه، گردش مالی روزانه بورس نیویورک حدود 28 میلیارد دلار است که حدود 190 برابر کمتر از بازار فارکس است.

حجم معاملات بازار فارکس در مقاله فارکس چیست
بازار فارکس بزرگ ترین بازار مالی دنیاست.

بازار فارکس بازار ارزهای جهان است. از آنجایی که این یک بازار خارج از بورس است، هیچ صرافی متمرکزی وجود ندارد که بتوان در آن ارزها را معامله کرد، مانند سهام. در عوض، ارزها در طول جلسات معاملات فارکس معامله می شوند که مهمترین آنها جلسه نیویورک، جلسه لندن، جلسه توکیو و جلسه سیدنی است.

از آنجایی که این جلسات در سراسر جهان در تمام مناطق زمانی واقع شده‌اند، معامله‌گران فارکس می‌توانند به صورت شبانه‌روزی از دوشنبه تا جمعه در بازار معامله کنند. به همین دیی است که می گویند بازار فارکس یک بازار 24 ساعته است. برعکس بازار بورس! و از مزیت های مهم بازار فارکس هست.

تعداد زیاد شرکت کنندگان در بازار یکی از دلایل اصلی این است که بازار فارکس حجم معاملات روزانه زیادی دارد. از سرمایه‌گذاری‌های بزرگ و بانک‌های تجاری، دولت‌ها و بانک‌های مرکزی گرفته تا شرکت‌ها، تاجران فردی و سرمایه‌گذاران – همه آنها در بازار فارکس شرکت می‌کنند و همه اهداف خاص خود را دارند.

بانک‌های سرمایه‌گذاری و تجاری به صورت روزانه ارزهای مختلفی را مبادله می‌کنند و برخی از آنها حتی در مورد تغییرات نرخ ارز گمانه‌زنی می‌کنند، در حالی که دولت‌ها و بانک‌های مرکزی برای مدیریت سیاست‌های پولی خود اقدام به خرید و فروش ارز می‌کنند، شرکت‌ها محصولات خود را در خارج از کشور به ارزهای خارجی می‌فروشند و باید کالاهای خود را به کشور بازگردانند. درآمدهای خارج از کشور، و معامله گران و سرمایه گذاران فردی سعی می کنند از تغییرات نرخ ارز سود ببرند.

در حالی که چند دهه پیش ورود به بازار فارکس بسیار دشوار بود، موانع ورود با پیشرفت فناوری اطلاعات و اینترنت کاهش یافته است. علاوه بر این، تا سال 1973 و پایان قرارداد برتون وودز، اکثر ارزهای اصلی با دلار آمریکا مرتبط بودند که به نوبه خود با قیمت طلا مرتبط بود. این بدان معنی بود که ارزها در برابر یکدیگر نوسان نداشتند و بازار فارکس آنطور که امروز می شناسیم وجود نداشت.

با پایان قرارداد برتون وودز، کشورها شروع به اتخاذ یک رژیم ارزی شناور آزاد کردند و نرخ ارز اکنون توسط نیروهای عرضه و تقاضای بازار تعیین می شود. امروزه، تنها چیزی که برای شروع معامله در بزرگترین بازار مالی جهان نیاز دارید، یک کامپیوتر با دسترسی به اینترنت، یک حساب بروکر و یک پلت فرم معاملاتی است که روی سیستم شما نصب شده است.

معاملات فارکس چیست؟

معاملات(ترید) فارکس بیانگر عمل خرید و فروش ارزها برای کسب سود سرمایه است. مشابه معامله گران سهام که سعی می کنند سهامی را ارزان بخرند و بعداً آن را با قیمت بالاتری بفروشند، معامله گران فارکس می خواهند یک ارز را ارزان بخرند و بعداً برای سود آن را بفروشند. با این حال، معامله گران همچنین می توانند با فروش کوتاه ارز از کاهش قیمت سود ببرند.به اصطلاح می گویند که بازار فارکس بازار دوطرفه است، یعنی هم از صعود بازار و هم نزول بازار شما می توانید سود کنید. در ادامه بیشتر به این موضوع می پردازیم.

همه ارزها به صورت جفتی معامله می‌شوند و نرخ مبادله نشان‌دهنده قیمت ارز اول است که بر حسب ارز دوم بیان می‌شود. در اصطلاحات فارکس، ارز اول را ارز پایه و ارز دوم را ارز متقابل می نامند. اگر جفت ارز EUR/USD (یورو در برابر دلار آمریکا) با 1.30 معامله شود، این بدان معناست که 1 یورو برابر است با  1.30 دلار آمریکا قیمت دارد یا برای خرید 1 یورو به 1 دلار و 30 سنت آمریکا نیاز است. اگر معامله‌گری فکر کند که نرخ ارز در آینده افزایش می‌یابد، یعنی یورو بر حسب دلار گران‌تر می‌شود، جفت یورو/دلار آمریکا را می‌خرد و اگر تحلیل‌شان درست ثابت شود، بعداً آن را برای سود می‌فروشند.

معامله گران فارکس همچنین می توانند از سوآپ های یک شبه سود ببرند که در صورت خرید ارزی با نرخ بهره بالاتر و فروش ارزی که نرخ بهره پایین تری دارد، به صورت روزانه به حساب شما واریز می شود. در این مرحله، شایان ذکر است که هر زمانی که یک جفت ارز می‌خرید، اساساً ارز پایه را می‌خرید و ارز متقابل را می‌فروشید. به عنوان مثال، خرید جفت EUR/USD به این معنی است که همزمان یورو را می‌خرید و دلار آمریکا را می‌فروشید. از سوی دیگر، اگر جفت EUR/USD را بفروشید، اساساً یورو را می‌فروشید و دلار آمریکا را همزمان می‌خرید.

اصطلاحات پایه بازار فارکس چیست؟

اکنون که می دانید فارکس چیست و معاملات فارکس چگونه کار می کند، وقت آن است که نگاهی به اصطلاحات اولیه فارکس بیندازید. فرقی نمی‌کند جایی درباره «پیپ» یا «اسپرد» بخوانید، این اصطلاح پایه‌ای است که همه معامله‌گران فارکس باید بدانند.

بروکر چیست؟

بروکر کارگزار شرکتی است که معاملات بین معامله گران، فروشندگان یا خریداران را تسهیل می کند. در بازار پر جنب و جوشی که در آن صدها کارگزار برای انتخاب وجود دارد، انتخاب عاقلانه کارگزار برای یک معامله گر بسیار مهم است. از معتبر ترین بروکرها می توان به بروکر آلپاری، بروکر کپیتال اکستند، بروکر آمارکتس و… اشاره کرد. برای مطالع بیشتر می توانید مقاله بروکر چیست؟ را مطالعه کنید.

پیپ(Pip) چیست؟

پیپ کوچکترین افزایشی است که یک جفت ارز می تواند در ارزش تغییر کند. این رقم چهارم اعشار نرخ ارز را نشان می دهد. در موارد خاص، مانند جفت هایی که ین ژاپن را به عنوان ارز پایه یا متقابل در بر می گیرند، یک پیپ می تواند در رقم دوم اعشار قرار گیرد. یک پیپت یک دهم پیپ است، یعنی ده پیپت یک پیپ را تشکیل می دهد. برای مطالعه بیشتر می توانید مقاله پیپ در فارکس چیست؟ را مطالعه کنید.

اسپرد چیست؟

اسپرد(Spread) نشان دهنده هزینه معامله برای باز کردن یک موقعیت است. اسپرد صرفاً تفاوت بین قیمت خرید و فروش یک جفت ارز (قیمت های پیشنهادی و درخواستی) است و این معمولاً تنها هزینه ای است که هنگام معامله در فارکس پرداخت می کنید. برای مطالعه بیشتر می توانید مقاله اسپرد چیست؟ را مطالعه کنید.

اندازه موقعیت(Position Size) چیست؟

اندازه موقعیت اندازه معامله شما است و نشان دهنده مقدار ارز پایه ای است که می خرید یا می فروشید. اندازه پوزیشن استاندارد در معاملات فارکس، لات استاندارد نامیده می شود که برابر با 100000 واحد ارز پایه است. برای مثال، اگر یک لات استاندارد را روی جفت EUR/USD خریداری کنید، اساساً 100000 یورو می‌خرید و همان مقدار دلار آمریکا را می‌فروشید. البته، می‌توانید تعیین کنید که اندازه موقعیت شما چقدر باشد، زیرا امروزه اکثر کارگزاران لات‌های کوچک (10000 واحد ارز پایه) و لات‌های خرد (1000 واحد ارز پایه) را ارائه می‌کنند.

لات در فارکس چیست؟

 استاپ لاس(ST) و تیک پروفیت(TP) چسیت؟

دستورات دریافت سود و توقف ضرر یک مفهوم بسیار مهم در معاملات فارکس است. سفارش Take Profit برای قفل کردن سود شما به محض رسیدن قیمت به سطح از پیش تعیین شده با بسته شدن خودکار موقعیت باز شما استفاده می شود. از طرف دیگر، یک دستور توقف ضرر برای جلوگیری از ضررهای بزرگ با بسته شدن خودکار موقعیت شما به محض اینکه قیمت با مقدار از پیش تعیین شده مخالف شما شد، استفاده می شود. همیشه از دستورات Stop Loss در همه موقعیت های خود استفاده کنید، در غیر این صورت در نهایت حساب خود را با یک موقعیت باخت منفجر خواهید کرد.

برای مطالعه بیشتر می توانید مقاله استاپ لاس چیست؟ را مطالع کنید.

اهرم یا لوریج چیست؟

اهرم مفهومی است که در فارکس بسیار محبوب است و یکی از دلایل اصلی جذب معامله گران زیادی به دنیای تجارت فارکس است. لوریج وامی است از بروکر شما که به شما امکان می دهد موقعیت بسیار بزرگتری نسبت به موجودی حساب تجاری اولیه خود باز کنید. اهرم در نسبت هایی مانند 50:1، 100:1 و 200:1 بیان می شود. نسبت اهرمی 100:1 به شما امکان می دهد معامله ای را باز کنید که 100 برابر بزرگتر از حساب معاملاتی شما است.

مارجین چیست؟

هنگام معامله بر روی اهرم، کارگزار شما بخش کوچکی از حساب معاملاتی شما را به عنوان حاشیه برای موقعیت اهرمی اختصاص می دهد. مارجین اساساً به عنوان وثیقه برای وامی که بروکر شما به شما ارائه می دهد عمل می کند. یک اهرم 50:1 به 2% مارجین نیاز دارد، در حالی که اهرم 100:1 به حاشیه 1% از کل اندازه موقعیتی که شما معامله می کنید نیاز دارد.

تایم فریم چیست؟

بازه های زمانی ارتباط نزدیکی با نمودارهای قیمت جفت ارز دارند و نشان دهنده مقدار زمانی است که در یک میله یا کندل روی نمودار گنجانده شده است. تایم فریم های محبوب شامل تایم فریم های 1 ساعته، 4 ساعته و روزانه است، به این معنی که یک میله یا کندل واحد به ترتیب شامل یک ساعت، 4 ساعت یا 24 ساعت آخر معامله می شود. تایم فریم ها از 1 دقیقه شروع می شود.

 

چه ارزهایی در بازار فارکس معامله می شوند؟

اکنون که می‌دانید فارکس چیست و اصطلاحات اصلی فارکس را می‌دانید، بیایید عمیق‌تر به آنچه در فارکس معامله می‌شود یعنی ارزها بپردازیم.

ارزها را می توان به روش های مختلفی گروه بندی کرد، اما ما از محبوب ترین طبقه بندی ارزهای اصلی و عجیب و غریب استفاده خواهیم کرد. ارزهای اصلی پرمعامله ترین ارزهای دنیا هستند و شامل دلار آمریکا، پوند انگلیس، یورو، فرانک سوئیس، دلار کانادا، ین ژاپن، دلار استرالیا و دلار نیوزلند می شود. این هشت ارز، ارزهای اصلی بازار فارکس هستند. نقدینگی در این معاملات این ارزها بسیار بالاست.

ارزهای عجیب و غریب، ارزهای کمتر معامله شده با نقدینگی کمتر نسبت به ارزهای اصلی هستند و شامل نام هایی مانند لیر ترکیه، کرون چک، پزو آرژانتین و پزو مکزیک می شوند. این ارزها معمولاً بسیار نوسان‌تر از ارزهای اصلی هستند و بنابراین باید توسط معامله‌گران پیشرفته‌تر و متخصصانی که درک خوبی از مدیریت ریسک دارند معامله شوند.

مهم ترین ارزها در بازار فارکس

معامله گران فارکس نمی توانند با یک ارز معامله کنند، فقط با جفت ارز. جفت هایی که شامل دلار آمریکا به عنوان ارز پایه یا متقابل هستند، جفت های اصلی نامیده می شوند. در واقع، دلار آمریکا در حدود 80 درصد از تمام تراکنش‌های فارکس دخیل است، که بر اهمیت ارزش دلار آمریکا  در فارکس تأکید می‌کند. نمونه هایی از جفت های اصلی عبارتند از  جفت ارز EUR/USD ،جفت ارز GBP/USD  و جفت ارز USD/JPY.

جفت ارزهایی که شامل دلار آمریکا نمی شوند، اما شامل هفت ارز اصلی باقی مانده هستند، جفت ارز متقابل نامیده می شوند. نمونه هایی از جفت ارز متقابل عبارتند از GBP/JPY، AUD/NZD و جفت ارز EUR/GBP.

بهترین زمان برای معامله در فارکس چه زمانی است؟

 

بهترین زمان معاملات در فارکس

از آنجایی که ما موضوع معاملات فارکس را پوشش می دهیم، بیایید نگاهی به بهترین زمان ها برای معامله در بازار بیندازیم. همانطور که قبلاً می دانید، بازار فارکس یک بازار خارج از بورس و بدون صرافی متمرکز است و ارزها در طول جلسات معاملاتی فارکس که در تمام مناطق زمانی مهم است، معامله می شوند. مهمترین جلسات معاملات فارکس، سشن نیویورک، سشن لندن، سشن توکیو و سشن سیدنی است.

از میان این جلسات، سشن لندن با فاصله زیادی بزرگترین سشن معاملاتی با بیشترین حجم معاملات است و پس از آن جلسه نیویورک. این بدان معنی است که معامله گران معمولاً بیشترین تغییرات قیمت را در طول این جلسات معاملاتی مشاهده می کنند، به خصوص زمانی که جلسه لندن و نیویورک از ساعت 1:00 بعد از ظهر تا 4:00 بعد از ظهر (GMT+1) همپوشانی دارند. جدول زیر ساعات بازار آزاد چهار جلسه معاملاتی مذکور را نشان می دهد.

سشن های معاملاتی مهم در فارکس

زمان انجام معاملات به وقت ایران در جدول زیر آمده است.

بهترین زیمان انجام معاملات به وقت ایران

حال به نظر شما بهترین زمان معامله برای ایرانیان چه بازه زمانی است؟

همپوشانی نیویورک-لندن فعال ترین زمان روز است که در طی آن جفت ارز بیشترین نوسان قیمت را نشان می دهد. معامله گران روزانه و اسکالپرها این بخش از روز را پربازده ترین و مقرون به صرفه ترین برای انجام معاملات خواهند یافت. برای مطالعه بیشتر  مقاله معاملات اسکالپینگ چیست؟ را مطالعه کنید.

 

تفاوت های اصلی بین فارکس و سهام

در ادامه ملب فارکس چیست؟ ، تفاوت های اصلی بین فارکس و سهام را در خطوط زیر پوشش خواهیم داد. مزایا و معایب مهمی برای هر دو بازار وجود دارد که در اینجا بارزترین آنها ذکر شده است:

1) ساعات باز بازار: یکی از تفاوت های اصلی ساعت بازار آزاد هر دو بازار است. در حالی که بازار فارکس در تمام ساعات شبانه روز باز است، از دوشنبه تا جمعه، بازار سهام توسط ساعات بازار آزاد بورس محدود می شود. این بدان معناست که هر زمان که فرصت مناسبی برای تجارت پیدا کردید، می توانید معاملات را در بازار فارکس انجام دهید.

2) ابزارهای قابل معامله: دومین تفاوت مهم تعداد ابزارهای قابل معامله در هر دو بازار است. در حالی که بازار سهام هزاران سهام برای معامله دارد، بازار فارکس تنها تعداد محدودی ارز دارد. این لزوماً نقطه ضعف بازار فارکس نیست، زیرا معامله گران می توانند روی چند ارز تمرکز کنند و هرگز فرصت معاملاتی را از دست ندهند، در حالی که معامله گران سهام باید ده ها یا صدها سهام را دنبال کنند که ممکن است بسیار وقت گیر باشد.

3) هزینه های معاملاتی: آخرین تفاوت بین فارکس و سهام که به آن اشاره می کنیم مربوط به هزینه های معاملاتی است. بازار فارکس یکی از کمترین هزینه های تراکنش را در بین هر بازار مالی دارد، به طوری که اسپرد معمولاً تنها کارمزدی است که هنگام قرار دادن موقعیت باید پرداخت کنید. در جفت‌های اصلی، مانند جفت ارز EUR/USD، اسپرد می‌تواند تا 1 پیپ باشد. بازار سهام کارمزدهای نسبتاً بالاتری دارد و برخی از بروکرها نیز کارمزدهای خاصی را برای معاملات سهام اعمال می کنند.

آموزش فارکس چیست؟

برای شروع معامله در فارکس، ابتدا باید یاد بگیرید که چگونه بازار را به درستی تجزیه و تحلیل کنید. در غیر این صورت، احتمال زیادی وجود دارد که معامله گر با جمع آوری تعداد زیادی موقعیت از دست دادن حساب خود را پاک کند. برای جلوگیری از این اتفاق، مبتدیان در بازار ابتدا باید نحوه تجارت و کسب تجربه در طول مسیر را آموزش ببینند و بهترین راه برای انجام این کار باز کردن یک حساب معاملاتی آزمایشی یا به اصطلاح حساب دمو است.

حساب دمو راهی بدون ریسک برای آشنایی با بازار بدون ریسک کردن پول واقعی است. می توان از آن برای توسعه برنامه و استراتژی معاملاتی خود، آزمایش استراتژی های مختلف معاملاتی یا بازی با ابزارهای نموداری پلت فرم معاملاتی خود استفاده کرد. علاوه بر این، مبتدیان همچنین باید یک کتاب خوب در مورد فارکس انتخاب کنند یا به یک دوره آموزش فارکس بپیوندند که مفاهیم اصلی تجارت را به صورت مختصر و کاربرپسند پوشش می دهد.

شما می توانید برای شروع دوره آموزش فارکس سایت رایکا فارکس که به صورت رایگان است را مشاهده کنید. بعد از مشاهده آموزش شما می توانید به صورت رایگان از سیگنال فارکس نیز استفاده کنید.

یک طرح معاملاتی بسازید

همانطور که از نام آن پیداست، برنامه معاملاتی یک برنامه اقدام جامع است که شامل همه چیزهای مهم برای ترید کردن است، مانند شرح مفصل استراتژی معاملاتی، ریسک و مدیریت پول، روش تجزیه و تحلیل بازار و غیره. اگر در مورد فارکس جدی هستید.شما باید یک برنامه معاملاتی بسازید و آن را به صورت مکتوب داشته باشید تا هر زمان که گیر کردید به آن مراجعه کنید.

جمع بندی: معامله در فارکس به چه معناست؟

تجارت فارکس آنقدرها هم که به نظر می رسد دشوار نیست. در این مطلب، فارکس چیست و مهمترین مفاهیمی را که هر مبتدی باید بداند را توضیح دادیم. فارکس بزرگ‌ترین بازار مالی در جهان است که روزانه تریلیون‌ها دلار ارز در آن تغییر می‌کند. قبل از باز کردن یک حساب معاملاتی واقعی، ابتدا با تمرین روی یک حساب آزمایشی و یادگیری اصطلاحات اولیه بازار، حتماً با بازار آشنا شوید. سعی کنید در حال حاضر روی بی ثبات ترین قسمت روز تمرکز کنید، یعنی همپوشانی جلسه نیویورک و لندن، و همیشه از دستورات استاپ لاس برای جلوگیری از ضررهای بیش از حد و هجوم حساب خود استفاده کنید. در نهایت، یک برنامه معاملاتی مکتوب بسازید که شامل استراتژی معاملاتی، ریسک و دستورالعمل‌های مدیریت تجارت شما می‌شود، که همیشه می‌توانید زمانی که در تجزیه و تحلیل بازار مشکل دارید به آن مراجعه کنید.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد